Urban padling 

Øving på velt og redning!
Øving på velt og redning! Foto: Christina N. Lunde

Jeg smiler ved synet av den. Under knallblå himmel og ved Oslos mest populære sjøbad skimter jeg den røde, velkjente T-en. Sola stråler, det er 26 grader i lufta og jeg skal på padlekurs.

Kajakkursene som arrangeres i regi av DNT Oslo og Omegn har blitt mer populære enn aldri før. Kursplassene ble revet bort på rekordtid, og grunnet stor etterspørsel har det flere ganger blitt satt opp ekstra kursdatoer. Dessuten har Norges største friluftsorganisasjon blitt enda mer tilgjengelig for hovedstadens glade natursjeler. Ytterst på Sørenga kan du nå padle, buldre og få gode turtips av flinke turfolk på Friluftshuset. Kunne du ikke komme til DNT før så har DNT nå tatt turen til deg.

Men tilbake til padlingen. Å leie kajakk har blitt veldig populært, og da kreves det ofte at man har våttkort. Dette for å sette fokus på sikkerhet og minimere sjansen for skader og ulykker. Våttkort gir også en ekstra trygghet på vannet, og er en fin investering innen denne herlige og spreke vannaktiviteten. For kajakkpadling er virkelig fantastisk moro. Det gjør underverker både mentalt og fysisk, du får oppleve naturen på nært hold og det er en perfekt utendørsopplevelse å dra med gode venner på. Av en eller annen merkelig grunn hadde ikke undertegnede selv tatt våttkort da kursdagen stod for tur, selv etter å ha vært ivrig markapadler i flere år. Det måtte det selvfølgelig gjøres noe med, og takket være DNT sitt grunnkurs i kajakkpadling skulle endelig det etterlengtede kortet bli mitt.

Artikkel fortsetter etter bildene...

Jeg trer beina ned i tørrdrakta og resten av kroppen følger etter. Flytevesten sitter som den skal. Safety first! Så er vi i gang. Dæven som jeg gleder meg! Kjæresten min ler av meg. Han vet at jeg gruer meg til å velte. Og som mange vet er veltinga en obligatorisk og svært viktig del av kurset. Alle skal vite hvordan man handler dersom man er uheldig og går rundt med kajakken. Men jeg liker det ikke. Kanskje er det overgangen fra tørt og trygt, til vått og ukjent. Med spruttrekket som skal koble meg til kajakken er det kanskje en aldri så liten følelse av klaustrofobi som melder seg. Men pokker heller; må man så må man!

Korrekt utstyrt bærer vi kajakkene ned til brygga, og kurset settes i gang. To flinke instruktører viser oss hvordan vi stiller inn kajakkene før vi prøvesitter de, og deretter kjøres vi gjennom noen praktiske opplysninger. Så bærer det til sjøs. En litt for ivrig kar rekker kun å være på vannet i sekunder før han får seg en uventet svømmetur. Null stress, opp i kajakken igjen! I deilig kveldssol og med utsikt rett mot Barcode veksler vi mellom teori og praksis, før vi etter hvert setter kursen utover havet og mot vakre Hovedøya. Deltakerne praktiserer teknikk underveis, og latteren sitter løst. Så er det tid for å velte, og det kjennes på pulsen.

Plutselig er det hele over. Veltet gikk selvfølgelig helt fint. Faktisk så fint at jeg vil gjøre det igjen og igjen, for det var virkelig ikke noe å grue seg for. Skuldrene senkes og der og da er livet en lek. Måkene danser på himmelen over oss, bølgeskvulpet plasker avslappende rundt meg og glade ansikter titter opp fra kajakker på alle kanter.

Jeg forlater Friluftshuset med et stort smil og vet at jeg snart vil være tilbake på stedet i en kajakk. Og da skal jeg faktisk velte frivillig.

God padletur!

Tekst og foto: Christina Natalie Lunde

Urban padling
Urban padling Foto: Christina N. Lunde
Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Hanne Marte Furset 26. september 2016