Sommerturlederkurs i Etnefjella

Foto: Ola Njå Bertelsen

Årets sommerturlederkurs skulle holdes i Stølsheimen, men kurset nærmet seg og det var fortsatt flotte skiforhold i vestlandsfjella. Kursholderne la etter hvert fra seg den artige tanken om å ha DNTs første sommerturlederkurs på ski, og de litt mindre kjente Etnefjella ble ny destinasjon for kurset.

Søndag ettermiddag stod vi klare på Øyna, med varierende størrelse på sekker (37l – 85l), men like spente på uka og klare til å komme i gang. To stykker meldte seg frivillig til å være dagens turledere, og ledet oss trygt og godt fram til Blomstølen. Allerede her fikk vi en smakebit på orientering i det bratte og ulendte vestlandsterrenget.

Mandagen var ”orienteringsdag” og våre erfarne kursholdere Ola og Juel Victor hadde ordnet tåke og ca 50 meter sikt for anledningen. Etter en kort gjennomgang av basic orientering dristet vi oss ut i tåka med selvtegnede kart og et bestemt koordinat som mål.  Også i Etnefjella var sommeren seint ute, noe som ga høy vannføring i alle bekker og elver. Vår første (og definitivt ikke siste) vading på denne turen ble gjennomført rett ved siden av hytta. Turen videre på selvtegnede kart gikk som smurt og etter en god lunsj letta tåka og to turledere leda gruppa tilbake til hytta over snøbroer og med andre elveforseringsmetoder.

Etter to netter på koselige Blomstølen gikk ferden videre i nydelig vær til Storavassbu, og deretter til Løkjelsvatn. Deler av turen var over 1000 moh, noe som ba på mye snø og spennende veivalg. Kurs-tur lot seg ikke så lett kombinere med effektivitet og det var to lange dager på tur, med sene kvelder. Torsdagen med dagstur fra Løkjelsvatn var derfor svært etterlengtet og behagelig. Det ble tid til bading i det svært friske Løkjelsvatnet før vi brukte resten av dagen på førstehjelp.

En nødovernatting hører med på et sommerturlederkurs. Derfor fant vi oss en fin plass med le for vinden, lite mygg, nydelig badevann og god utsikt. Vi var jo trossalt i nød. Kvelden ble brukt på spennende diskusjoner om turlederrelevante tema, matlaging og bading. Vi tok en tidlig kveld før vi lørdag formiddag ruslet videre til betjente Olalihytta. Siste kursdag ble avsluttet med en etterlengtet dusj, en nydelig middag og evalueringer av den fantastisk lærerrike uka vi hadde hatt i de flotte Etnefjella. 

Skrevet av Johanne Grue Reiten 28. september 2015