DNT ung Tungtvannsaksjonen (19-30 år)

Fellestur

Fra dato
18. mars 2016 kl. 04:00
Til dato
25. mars 2016 kl. 04:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Skitur, Ungdom, Telttur, Historisk, Rjukan, Tungtvann
Arrangører
DNT ung Oslo, DNT Drammen og Omegn , DNT Oslo og Omegn
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
10793
Dette arrangementet er over!

Historien kjenner alle. Denne turen gir deg sjansen til å gå i fortidens spor og oppleve Norges historie på nært hold. Bli med på en historisk, utfordrende og ikke minst spennende tur på Hardangervidda!

Program:

Dag 1 - Turstart

Vi møtes på Oslo sentralbanestasjon klokka 15.15. Se etter turleder i rød turlederjakke og en gjeng med mye utstyr! Deltakere må imidlertid kjøpe billett selv. Vi anbefaler å bruke NSB med avgang klokka 15.43, dette er samme tog som turlederne tar. For de som kommer fra andre steder av landet er det mulig å starte turen på Geilo stasjon klokka 19.30, da toget ankommer fra Oslo.  Fra Geilo stasjon blir vi transportert i ekstrabuss til Solheimstulen Høyfjellsseter hvor vi skal overnatte. Her får vi også en deilig 3-retters middag. I løpet av kvelden fordeler vi utstyr og samles til et ferdaråd om hvordan opplegget blir de neste dagene. Spente og ivrige deltakere og turledere slokner nok fort når man treffer senga.

Dag 2 - Turdag

Vi gjennomgår utstyret for å passe på at alt fungerer og er tilpasset en lang tur. Vi gjør avmarsj mot Skrykken, hvor planen er å ta første natt. Vi skal sove de fleste nettene i telt etter planen, så her er det bare å bli vant til komforten knyttet til teltliv, og legge seg til gode rutiner for rigging av leir, matlaging og andre praktiske oppgaver. Turen er cirka 18 km og vi beregner å bruke mellom 5-7 timer på turen.

Dag 3 - Turdag

Neste dag skal vi gå taktisk over Hardangervidda for å passe på at okkupasjonsmakten ikke finner oss. Da gjelder det å ha god kamuflasje, og tenke nøye over veivalg og hvor mye spor man legger igjen etter seg. Etter en lang dag ute i den ubarmhjertige villmarken slår vi leir i nærheten av Viuvatnet. Turen blir på cirka 20 km, og vil ta oss omtrent 8-9 timer avhengig av hvor nøye vi er med å dekke våre egne spor.

Dag 4 - Turdag

Idag skal vi innom den selvbetjente hytta Stordalsbu for å proviantere. Her henter vi ut frokost, lunsj og middag for de neste to dagene i felt. Etter matuttak fortsetter vi til operasjonsbasen Grouse/Gunnerside hvor vi skal detaljplanlegge oppdraget ned juvet til Vemork. Turen er cirka 20 km, og vi bruker hele dagen på turen. 8-9 timer.

Dag 5 - Turdag

Nå nærmer vi oss målet..... Leiren slås opp i sørenden av Austre Langesjå. Også dagens etappe blir oppmot 20 km, som vil ta våre seige bein 8-9 timer å forsere.

Dag 6 - Turdag

Idag skal vi bevege oss ned mot Rjukan. Vi reiser mot Rjukan Fjellstue hvor vi blir tatt godt imot av bestyrer og historiker Tor Nicolaysen. Han er den personen i Norge som vet mest om Tungtvannsaksjonen, siden han var god venn av Klaus Helberg den tiden han fortsatt levde. Over en god middag får vi litt innblikk i historien bak Tungtvannsaksjonen.

Turen ned til Rjukan Fjellstue er cirka 19 km, og det betyr at vi bruker 8-9 timer på tur idag også. I tillegg skal vi når natten faller på snike oss inn på tungtvannsanlegget via juvet på Vemork. Alt dette for å sabotere produksjonen av tungtvann for tyskerne.

Dag 7 - Turslutt

Idag får vi en noe roligere dag. Vi tar en omvisning på Vemork industriarbeidermuseum for å ta inn det siste vi kan av hvordan aksjonen og tungtvannsproduksjonen har påvirket Rjukan som by og dens befolkning opp gjennom årene. Det kan være vi får ordnet strikkhopp fra Vemork brua, eller kanskje en rappell for de som ønsker det. Dette må i så fall betales selv, og dette vil turlederne undersøke om deltakerne vil på forhånd.

Vi avslutter turen med en tur med ekstrabuss fra Rjukan Fjellstue til Rjukan rutebilstasjon klokka 17.00. Dette for å rekke bussen som går tilbake til Oslo klokka 17.40. Billetter kan bestilles hos Tinn Billag. Deltakere ordner seg transport hjem selv.

Hovedturleder Martin Kjetil Bryn kan kontaktes dersom du som deltaker lurer på noe. Epost: martinkb_22@hotmail.com. Telefon: 95982326

Vi tar forbehold om at det kan blir endringer i programmet!

Generell informasjon:

Pris:
Kr 2500,-. Prisen inkluderer transportkostnader, matkostnader alle dager og turlederkostnader.
Ikke-medlemstillegg kr. 350,-.

Denne turen arrangeres i samarbeid med DNT ung Drammen og Omegn.

Gradering:

Annet:
Fjellski, staver og skisko må alle ha med på denne turen. Vi går på tur i fjellet, og da må fjellski være med fordi her er det ikke noen opptråkkede løyper. Alle burde pakke en 70-80 liters tursekk, og til sammen bør den helst ikke veie mer enn cirka 20 kg på tur. Veier den mer enn dette, har du rett og slett tatt med deg for mye utstyr. Vi kommer også til å bruke pulker til fellesutstyret i hver patrulje. Annet snacks som nøtter, sjokolade og kjeks kan være godt å ha i sekken til turen opp og ned. En vannflaske lett tilgjengelig er også å anbefale. Deltakere kan nektes å bli med på tur av turleder dersom det vurderes at deltaker ikke er godt nok utstyrt.

Kart og ruteinformasjon: 

Turkart Hardangervidda Øst 1:50 000. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Pakkeliste sommer og vinter:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister.

Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer og vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Viktig informasjon om fellesturer vinter:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

 

KONTAKTINFORMASJON OG BOOKING

Spør vårt Tursenter

Har du spørsmål angående turen, kart eller om utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vårt Tursenter på telefon 22 82 28 22, mandag til fredag mellom 08.30 - 16.00, eller på e-post: turinfo@dntoslo.no

UT.no

Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Booking

For booking velg dato øverst til høyre. 

Medlemskap i DNT

På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.

DNT ung Oslo sitt arbeid er også støttet av Oslo Kommune og Frifond.

Bli medlem i DNT!

DNT ung Tungtvannsaksjonen (19-30 år)

Historien kjenner alle. Denne turen gir deg sjansen til å gå i fortidens spor og oppleve Norges historie på nært hold. Bli med på en historisk, utfordrende og ikke minst ...

Kontaktinformasjon: